U bent hier:

Rondreis Sumatra-Sulawesi-Bali - 2 februari

ALGEMEEN
Een fantastische 21-daagse rondreis door een prachtig gedeelte van het Verre Oosten. De droom van iedereen die van natuurschoon en geschiedenis houdt. Met als toetje een heerlijk verblijf op Bali, om bij te komen van de vele indrukken.

Stopover in Kuala Lumpur, een dag acclimatiseren in ons eigen crewhotel, met zwembad, golfbaan en shuttle naar het stadscentrum. Medan, met de vele bezienswaardigheden. Brastagi, beroemd om zijn bloemen en tropische vruchten, de Sipisopiso watervallen, het schitterende Tobameer, boottocht naar Samosir, het Gunung Leuser National Park, dé plaats om orang-oetans te zien. Het mooie Sulawesi, met als hoofdstad Makassar, een bijzondere kanotocht op de rivier langs kalksteen rotsen, de sinistere dodencultuur van Torajaland, etc. En tot slot, Bali!

ROUTE EN DAGPROGRAMMA

DAG 1: AMSTERDAM – KUALA LUMPUR
We vertrekken van Schiphol voor onze non-stop vlucht naar Kuala Lumpur in Maleisië.

DAG 2: KUALA LUMPUR
Welkom in Maleisië! Na aankomst word je opgewacht door de chauffeur die je naar je hotel in Kuala Lumpur brengt.

DAG 3: KUALA LUMPUR
Gehele dag ter vrije besteding om van de stad te genieten of van de faciliteiten in het hotel.

DAG 4: KUALA LUMPUR- MEDAN
Reisafstand 40 km / circa 1 uur in de bus
Vandaag vliegen we verder naar Medan op Sumatra. Bij aankomst staat onze Nederlandssprekende reisleider al op ons te wachten. We worden naar ons hotel gebracht.
's Avonds organiseren wij een gezellig welkomstdiner.

DAG 5: MEDAN – BRASTAGI
Reisafstand 65 km / circa 3 uur in de bus
In de ochtend maken we een korte stadstour, waarbij we onder andere het Maimoon paleis, het huis van de voormalige Sultan van Sumatra bezoeken en de Mashid Raya of wel Grote Moskee, gebouwd naar ontwerp van de Amsterdamse architect Dingemans.
Vervolgens rijden we via een mooie route naar het leuke bergdorpje Brastagi op 1.400 meter hoogte, vooral bekend door de vele bloemen en het tropische fruit.

DAG 6 EN 7: BRASTAGI – TOBAMEER
Reisafstand 180 km / circa 5 uur in de bus
Op de markt in Brastagi verkopen Karo Batakvrouwen het heerlijkste fruit. We reizen naar de Sipisopiso watervallen en het oude Batak-dorpje Pematang Purba. Via de hoogvlakte en met een stop in het pittoreske dorpje Dokan, gaan we naar Prapat, aan de oever van het Tobameer, waarna we per boot naar het eilandje Samosir varen. Hier verblijven we twee nachten.
Tijdens ons verblijf brengen we per boot een bezoek aan de dorpjes Tomok en Ambarita. De lokale bevolking leeft hier nog volgens eeuwenoude tradities. Optioneel kan je een bezoek brengen aan het dorpje Sigapiton in het zuiden van het meer.

DAG 8: TOBAMEER – BOHOROK
Reisafstand 300 km / circa 9 uur in de bus
Via een mooie route dwars door de natuur rijden we naar Bohorok. Onderweg passeren we vele palm- en rubberplantages. Aan het einde van de dag komen we aan in Bohorok, dé plaats om orang-oetans te zien, waarvan sommigen wel 90 kilo wegen.

DAG 9: BOHOROK
We brengen een onvergetelijk bezoek aan de orang-oetans.
Vandaag brengen we een bezoek aan het leefgebied van de orang-oetans, waar we een korte wandeling maken aan de rand van het Gunung Leuser National Park op zoek naar deze prachtige dieren. Voorheen was hier een rehabilitatiecentrum gevestigd waar orang-oetans werden opgevangen en hen werd geleerd weer zelfstandig in de natuur te overleven. Het project bleek een groot succes: inmiddels leven de orang-oetans vrij in de jungle onder bescherming van natuurbeheerders.
Optioneel kun je tijdens een trekking de ongerepte jungle van het Gunung Leuser National Park verder te ontdekken. Hierbij is de kans aanwezig dat je orang-oetans tegen het harige lijf loopt.

DAG 10 BOHOROK - MEDAN – MAKASSAR
Reisafstand 150 km / circa 4.5 uur in de bus
Vandaag hebben we een lange reisdag voor de boeg. We rijden van uit Bohorok terug naar Medan en vliegen dan via Jakarta naar Sulawesi, met haar prachtige landschappen en bijzondere dodencultuur in Torajaland. Sulawesi is wellicht één van de mooiste en meest indrukwekkende eilanden van de Indonesische archipel.
We landen in Makassar, de hoofdstad van Sulawesi en van oudsher de belangrijkste havenstad.  We worden naar ons hotel gebracht en genieten van een heerlijk welkomstdiner.

DAG 11: MAKASSAR – TORAJALAND
Reisafstand 300 km / circa 7 uur in de bus
Na het ontbijt vertrekken we eerst naar Rammang Rammang, ca. 40 km buiten Makassar. Met een kano varen we vervolgens door de vallei die aan beide zijden wordt omgeven door hoge kalksteenrotsen. Vanaf de rivier heeft u prachtig uitzicht op deze imposante bergen. Ook maken we er een korte wandeling.
Vervolgens gaan we door richting Toraja. Op weg naar Pare Pare rijden we deels langs de prachtige ruige kust. Onderweg zien we typische huizen op palen, rijstterrassen en Buginese dorpjes. De weg gaat vervolgens dwars door de schitterende natuur met veel tropische wouden, uitgestrekte rijstvelden, exotische planten en bloemen.
Na de lunch rijden we verder en maken nog een stop bij Puncak Lakawang om te genieten van het adembenemende landschap, alvorens te arriveren in Rantepao waar we zullen overnachten.

DAG 12: TORAJALAND
Vandaag maken we kennis met de bijzondere dodencultuur van Torajaland
We rijden naar het centrum van Torajaland en brengen een bezoek aan het dorpje Lemo, waar we de rotsgraven zien met houten poppen, de tau tau. Vervolgens gaan we naar Keta Kesu, waar we schitterende Tongkanan huizen en traditionele rijstschuren bewonderen. Aan de rotswanden hangen houten kisten met de beenderen van voorouders. In Londa kunnen we de grafkamers van binnen zien en als we er omhoog kijken, zien we doodskisten aan lianen hangen.

DAG 13: TORAJALAND
Na het ontbijt bezoeken we het Toraja dorp Palawa met schitterende Tongkanen huizen. Hierna verder naar het Sa’dan weefcentrum waar we getuigen zijn van de traditionele zijde weeftechnieken.

DAG 14: TORAJALAND
Ten noorden van Rantepao ligt de berg Batutumonga, hier hebben we een schitterend uitzicht over Rantepao en de omliggende valleien. Onderweg rijden we door kleine dorpjes en zien vele rijstterrassen met her en der lage rotsgraven in het landschap.

DAG 15: TORAJALAND - MAKASSAR
Reisafstand 300 km / circa 7 uur in de bus
We rijden terug naar Makassar en verblijven daar nog 1 nacht.

DAG 16: MAKASSAR- DEN PASAR
Vandaag vliegen we naar het tropische godeneiland Bali. Geniet van zon, zee en strand in een uitstekend hotel met zwembad.

DAG 17 T/M 19: BALI
Geniet van dit prachtige eiland. Je kunt natuurlijk ook diverse excursies boeken bij onze lokale vertegenwoordiging, want op Bali valt heel veel te zien en te beleven!

DAG 20 BALI - AMSTERDAM
Vertrek van Bali voor onze vlucht naar Amsterdam, waar we de volgende dag aankomen.

DAG 21: AMSTERDAM
Aankomst op Schiphol. Einde van een indrukwekkende rondreis.

PRIJZEN PER PERSOON

Groepsgrootte INCL. KLM VLUCHT EXCL. KLM VLUCHT
12-15 personen € 3.170 € 2.320
16-17 personen € 3.070 € 2.220
1-persoonskamer toeslag € 550  
Inschrijfgeld VG-KLM € 165  
 • Met ingang van 1 april 2022 wordt onze vereniging aangifteplichtig voor de btw. Dit betekent dat wij over het inschrijfgeld voor reizen, 21% btw moeten heffen en aan de Belastingdienst afdragen.

INBEGREPEN

 • Economy Class vluchten met KLM Amsterdam – Kuala Lumpur en Denpasar – Amsterdam
 • Economy Class vluchten Kuala Lumpur- Medan/ Medan- Makassar met 1 overstap/ Makassar- Den Pasar met 1 overstap
 • 1 stuks ruimbagage 20 kg
 • Overnachtingen in comfortabele hotels (hotels in het Tobameer en op Sulawesi zijn eenvoudiger) en verblijf op Bali in een uitstekend hotel met zwembad
 • Verblijf op basis van logies en ontbijt
 • 10 Lunches op Sumatra van dag 5 t/m dag 9 en Sulawesi van dag 11 t/m dag 15
 • Welkomstdiner Sumatra op dag 4 en in Sulawesi op dag 10
 • Stadstour in Medan
 • Bezoek aan orang-oetan opvang reservaat
 • Bezoek aan Tobameer, Brastagi en Sipisopiso watervallen
 • Boottocht over het Tobameer
 • Bezoek aan het prachtige natuurgebied Rammang Rammang in Sulawesi
 • Bezoek aan de traditionele dorpen Keta Kesu, Lemo, Londa, Palawa en het zijde weefcentrum van Sa'dan
 • Entreegelden volgens programma
 • Lokaal Nederlandssprekende reisleiding tijdens de rondreis dag 4 t/m 15
 • Lokaal Nederlandssprekende ANWB hostess op Bali
 • Reisbegeleiding van de VG-KLM
 • Rondreis per comfortabele airconditioned bus
 • Navulpunten voor jouw waterfles, op deze bestemming vragen wij onze reizigers daarom te reizen met eigen navulbare waterflessen
 • Reserveringskosten € 25,-
 • Fooien, m.u.v. housekeeping

BIJKOMENDE KOSTEN

 • Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking
 • SGR bijdrage € 5,- per persoon
 • Optionele excursies en bijbehorende entreegelden
 • Fooien ter plaatse voor Housekeeping
 • Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven

ADDITIONELE INFORMATIE
Het complete overzicht (inclusief hotelS en vluchtschema) zoals beschreven door reisorganisator ANWB Reizen kunt u HIER downloaden.
Indien u meer over deze reis wilt weten kunt u contact opnemen met de VG-KLM Reisbegeleider:

Cees de Vos
E-mail cees.de.vos@vg-klm.nl
Telefoon 06 515 35 835

INSCHRIJVEN
Deze reis is in 2022 geannuleerd. Leden die toen hadden geboekt krijgen voorrang bij het boeken van deze reis.

Voor overige leden geldt dat inschrijving op 24 juni om 9 uur open gaat.

Inschrijven kan via deze LINK.
 

Back to top