U bent hier:

Rondreis Suriname - 23 maart

ALGEMEEN
Een in 2020 geplande last minute reis naar Suriname kon destijds geen doorgang vinden, o.m. door Corona. Gelukkig zijn we in de gelegenheid om opnieuw een reis naar deze melting pot van de Caribbean, Afrika en Zuid-Amerika aan te bieden. De natuur is overweldigend, de historie is tastbaar en voelbaar en je voelt je er zowel thuis als ver weg.

Paramaribo
Slenteren door straten met namen als de Watermolenstraat en de Heerenstraat en toch aan de andere kant van de wereld zijn. Dat kun je ervaren in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo alwaar rond 1600 Fort Zeelandia is gesticht en de gezamenlijke historie voelbaar is. Het fort is gelegen aan de linkeroever van de Surinamerivier die de stad Paramaribo in tweeën splitst en moest beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Tegenwoordig is het een museum en trekt het vele bezoekers. Hier vlakbij ligt het Onafhankelijkheidsplein. Vroeger diende dit plein als exercitieterrein voor de militairen van het fort. Tegenwoordig is het een groen plein waar de belangrijkste gebouwen van Paramaribo staan, zoals het presidentiële paleis. Vanaf het Onafhankelijkheidsplein begint de straat de Waterkant: het bruisende hart van Paramaribo. Van maandag tot en met zaterdag staat hier de Centrale Markt waar je voor een prikkie de heerlijkste Surinaamse lekkernijen kunt kopen. Marktlieden en ‘locals’ onderhandelen hier in het lokale dialect 'Sranang' over de al spotgoedkope prijzen. Verlaat met een fles 'djogo' en een zak bananenchips de markt en plof neer aan de Waterkant langs de Surinamerivier om van een prachtige zonsondergang te genieten.

ROUTE EN DAGPROGRAMMA

DAG 1: AMSTERDAM – PARAMARIBO
Op de luchthaven in Suriname worden we verwelkomd door een host(ess) die ons zal begeleiden naar de gereedstaande transfer voor de rit naar het hotel in Paramaribo.

DAG 2: PARAMARIBO
Op de 1e dag in Suriname maken we, samen met een gids, een wandeling in de houten binnenstad van Paramaribo. Loop langs De Waterkant met de vele kraampjes waar er souvenirs worden verkocht of koop een Djogo voor onderweg.
Een stukje verder ligt de Centrale Markt waar er verschillende Surinaams fruit, groenten, vlees, vis maar ook specerijen wordt verkocht. Wandel naar de Keizerstraat waar de Moskee vredig naast de Synagoge staat. Aan de Henck Arronstraat komen we de vele historische gebouwen tegen elk met hun eigen geschiedenis en een uniforme- en symmetrische bouwstijl. In deze zelfde straat staat de bekende Sint Petrus en Paulus Basiliek die geheel uit hout is opgetrokken en behoort samen met de St. George Kathedraal tot de grootste van hout geconstrueerde kathedralen in Zuid Amerika.

Aan het eind van de Henck Arronstraat staat het paleis van de President met het Onafhankelijkheidsplein aan de overkant. Dit plein wordt gebruikt voor verschillende gedenk- en feestdagen zoals dag van de Onafhankelijkheid, Divali, Idul Fitre en ook voor een Swit watra aan het eind van het jaar maar ook voor foto’s voor bruiloften, zangvogel toernooien e.a. sportactiviteiten. Heeft u na deze tour trek in een hapje of drank? Bezoek dan “de Gadri” voor lekker Surinaams eten of één van de vele restaurants aan de Van Sommelsdijckstraat, elk met een gevarieerd menu.
Aan u de keus!

DAG 3: PARAMARIBO – BIGI PAN
Na het ontbijt volgt de rit naar het Westen van Suriname. Tijdens deze tour rijden we door de districten Saramacca, Coronie en Nickerie. Het eerste district dat gepasseerd wordt is Saramacca, waar de mensen leven van veeteelt en het verbouwen van aardvruchten en groenten. Saramacca eindigt aan de westelijke kant van de Coppenamerivier, waar de rivier overgestoken wordt. Vanaf hier wordt de kokoscultuur van Coronie bereikt, waar vroeger de kostwinning werd gerealiseerd door het verbouwen van kokos, is nu een dunbevolkt gebied overgebleven.
Vanuit de dorpen zijn de meeste mensen naar Paramaribo getrokken, omdat het leven op de plantages moeilijk was. Vanuit de kokoscultuur belanden we in de rijstcultuur van Nickerie. Overwegend wonen hier Hindoestanen en Javanen. De hoofdstad van het district Nickerie is Nieuw Nickerie, die ligt op ruim 240 kilometer afstand vanaf Paramaribo in het westen van Suriname. Nieuw Nickerie telt ongeveer 12.000 inwoners en is daarmee de tweede grootste stad van Suriname.

In dit district ligt het natuurgebied Bigi Pan. Vogel- en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Bigi Pan. Dit natuurreservaat staat bekend als broedplaats van vele vogel soorten, waaronder de rode ibis. Een mooie en bijzondere tocht naar het westen van Suriname! Het hoogtepunt van de reis beleeft u vandaag tijdens een vaartocht met een korjaal door de grootste lagune van het land, het natuurreservaat Bigi Pan.
Een typisch ‘wetland’ met kreken, mangrovebossen, moerasgebieden en modderbanken.
Dit natuurreservaat is een ‘broed’-eldorado voor meer dan 120 vogelsoorten, waaronder de Rode ibis, Visarend en Stern. Deze plek is bekend bij vele vogelliefhebbers. Vanavond is de overnachting op Akira Overwater Resort, een resort in de pan. Na de avondmaaltijd is het tijd voor een avondvaartocht op zoek naar nachtdieren waaronder kaaimannen maar ook vogels en slangen.
Ontbijt, lunch, diner inbegrepen

DAG 4: BIGI PAN - PARAMARIBO
We worden wellicht gewekt door de geluiden van de veel voorkomende vogels. Terwijl u nog even blijft liggen, wordt het ontbijt klaargezet. Nadat we het ontbijt genuttigd hebben, stappen we de boot in en gaan vogels spotten zoals de bekende rode ibis en flamingo. Hierna varen we terug naar de lodge en heeft u de mogelijkheid om op eigen gelegenheid te kajakken. Na de lunch keren we terug naar Paramaribo.
Ontbijt en lunch inbegrepen.

DAG 5: PARAMARIBO – FREDERIKSDORP
Het district Commewijne is één van de oudste plantagegebieden van Suriname.  Met deze boottocht brengen we een bezoek aan het district Commewijne, bekend om de vele historische plantages.

We vertrekken ’s morgens vanuit Leonsberg, waar we met een traditionele tentboot oversteken naar Nieuw- Amsterdam. Hier bevindt zich het historisch openluchtmuseum Fort Nieuw-Amsterdam. U krijgt een rondleiding op het complex en we varen vervolgens verder naar de voormalige plantage Rust & Werk. Het hoogtepunt van deze boottour is de prachtig gerestaureerde plantage Frederiksdorp waar we vannacht zullen logeren. Op deze voormalige koffieplantage krijgen we een rondleiding, waardoor u de indruk krijgt, hoe het leven en de plantage er in de koloniale tijd moet hebben uitgezien.
Ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

DAG 6: FREDERIKSDORP - PARAMARIBO
Na het ontbijt is er nog wat tijd vrij om te zwemmen, fietsen en of te genieten in een hangmat. Na het uitchecken maken we nog een wandeling naar plantage Johan-Margaretha. Momenteel worden er op deze plantage diverse gewassen geteeld door landbouwers, waaronder cassave, bananen / bacoven en pepers.

In een kleine houten boot (max. 4 personen) varen we het moeras in. Met deze tour hebben we de mogelijkheid om de moerasvegetatie bij daglicht te bekijken. U kunt tal van wilde vogels spotten zoals reigers en ibissen. Ook zult u getuige zijn van de prachtige vegetatie in het moeras. Tijdens de tour zie je de wortels van de mangroves die boven het water uitstijgen en vele andere waterplanten die het moeras een uniek uiterlijk geven. De boottocht kan worden omschreven als zeer aangenaam en spannend terwijl je door het moeras vaart. Na plus/minus 40 minuten komen we aan bij het kamp midden in het moeras waar u kunt genieten van een heerlijk briesje onder het genot van lokaal fruit, snacks en non-alcoholische dranken en bijkomen van de spannende cruise door het moeras. Op de terugweg kunnen we wellicht de prachtige waterlelies bewonderen en als we geluk hebben, zien we ook kaaimannen. Hierna keren we terug naar Paramaribo.
Ontbijt en lunch inbegrepen.

DAG 7: PARAMARIBO - DANPAATI
Vroeg in de ochtend brengt een ca. 3uur durende rit ons naar Atjoni waar u overstapt in een korjaal. Atjoni is voor de bewoners van het binnenland van Suriname een belangrijke doorvoerhaven. We varen vanaf hier een paar uur over de kronkelende Surinamerivier door het tropisch regenwoud. Dan doemt de aanlegsteiger van de Danpaati lodge op. Een welkomst drankje, hapje eten en daarna de tuin verkennen. In de namiddag kunt u, bij voldoende water, genieten in een dichtbij gelegen sula (stroomversnelling).
Ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

DAG 8: DANPAATI
Op de tweede dag wandelen we met een gids door één van de dorpen die zijn aangesloten bij Danpaati, met een bezoek aan de unieke Marron bewoners in Pikinslee. Is het hoogwater, dan kan deel genomen worden aan een tocht in een verborgen kreek. We sluiten de dag af met kaaimannen spotten in het diepe duister.
Ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

DAG 9: DANPAATI - PARAMARIBO
Deze ochtend kunt u geheel naar eigen behoefte invullen. U kunt zwemmen, een boswandeling maken, relaxen en in alle rust genieten van de natuur.
Na de lunch varen we terug naar Atjoni, vandaar uit vertrekken we per bus naar Paramaribo.
Ontbijt en lunch inbegrepen.

DAG 10: PARAMARIBO - AMSTERDAM
De laatste ochtend in Suriname heeft u vrij en kunt nu nog laatste inkopen doen voor souvenirs e.a. aandenkens aan Suriname. Hierna wordt u opgehaald voor de transfer voor uw vlucht terug naar Amsterdam.

DAG 11: AMSTERDAM
Aankomst op Schiphol. Einde van een indrukwekkende rondreis.

PRIJZEN PER PERSOON

Groepsgrootte INCL. KLM VLUCHT
15-16 personen € 2.265
1-persoonskamer toeslag € 400
Inschrijfgeld VG-KLM € 110
 • Met ingang van 1 april 2022 wordt onze vereniging aangifteplichtig voor de btw. Dit betekent dat wij over het inschrijfgeld voor reizen, 21% btw moeten heffen en aan de Belastingdienst afdragen.

INBEGREPEN

 • Rechtstreekse Economy Class vluchten met KLM Amsterdam – Paramaribo - Amsterdam
 • 1 stuks ruimbagage 23 kg
 • 9 nachten verblijf in diverse hotels o.b.v. logies en ontbijt in een standaard tweepersoonskamer.
 • Overige maaltijden: 7x lunch en 4x diner.
 • Excursies en entreegelden volgens programma
 • Ervaren Nederlandssprekende gids
 • Reisbegeleiding VG-KLM
 • Reserveringskosten € 25,-
 • Fooien, m.u.v. housekeeping

BIJKOMENDE KOSTEN

 • Entry Fee ad € 25, t.b.v. verkrijgen van een voucher via https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online/home/entry-fee
  NB: Vanaf 1 juli 2022 is geen visum meer nodig voor een bezoek aan Suriname, wel moet een Entry Fee worden betaald. De kosten zijn € 25,- p.p. Men dient zich online via bovenstaande website te registreren en het online formulier in te vullen (kopie paspoort nodig).
  Men ontvangt hierna een voucher dat bij aankomst op de luchthaven getoond moet worden.
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking
 • SGR bijdrage € 5,- per persoon
 • Optionele excursies en bijbehorende entreegelden
 • Fooien ter plaatse voor Housekeeping
 • Niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven

ADDITIONELE INFORMATIE
Het complete overzicht (inclusief hotels en vluchtschema) zoals beschreven door reisorganisator TUI Reizen kunt u HIER downloaden.
Indien u meer over deze reis wilt weten kunt u contact opnemen met de VG-KLM Reisbegeleider:

Corrie de Jong
E-mail corrie.de.jong@vg-klm.nl
Telefoon 06 515 35 614

INSCHRIJVEN
Inschrijven kan, vanaf 20 juli 9 uur, via deze LINK.

Back to top