U bent hier:

A31: Fietstocht “Koloniën van Weldadigheid” - 9 okt

Op de grens van Friesland, Overijssel en Drenthe organiseert regio Noord op woensdag 9 oktober vanuit Willemsoord een fietstocht.
Tijdens Meet & Greet van regio Noord op 25 januari jl. was er een boeiende presentatie van de directeur van de stichting “Koloniën van Weldadigheid” over de ontstaansgeschiedenis van de “Koloniën”.

Voor het begrip even een stukje geschiedenis: 200 Jaar geleden laat Napoleon Nederland achter als “Koninkrijk der Armen”. De sociaal bewogen generaal Johannes van den Bosch komt met het ambitieus plan om duizenden gezinnen weer toekomstperspectief te bieden. Het is het begin van een invloedrijke geschiedenis en de basis van onze huidige verzorgingsstaat. Als eerste wordt de Proefkolonie Frederiksoord opgericht, waar arme stedelingen werk en onderdak krijgen, in ruil voor arbeid op het land. Al snel volgen ook Wilhelminaoord en Willemsoord.
Naast de vrije Koloniën sticht hij ook de Onvrije Koloniën voor landlopers, weeskinderen en bedelaars. De geschiedenis werd later beschreven in het boek “Het Pauperparadijs” en recent zelfs tot een succesvolle musical verwerkt.

Deze fietstocht gaat door een decor van prachtige nationale landschappen waarin vele monumenten te ontdekken zijn en die herinneren aan dit indrukwekkende experiment. In o.a. de dorpen Willemsoord, Frederiksoord en Wilhelminaoord is de geschiedenis van de “Koloniën” gevormd. Onderweg zijn veel getuigenissen te vinden van deze geschiedenis, in de vorm van mooie gebouwen, huisjes, werkplaatsen, scholen en musea.

We starten om 10:00 uur met, zoals gebruikelijk, koffie/thee. Lunchen kunt u op eigen gelegenheid, bijv. in Frederiksoord.
Start locatie: Eethuys De Steen, Steenwijkerweg 155, 8338 LB Willemsoord

De lengte van de fietstocht is omstreeks 39 km.
Voor meer informatie: René Polfliet -> noord@vg-klm.nl

      INSCHRIJVEN

We hopen op een grote opkomst,
René Polfliet en Frans Reder
Coördinatoren Regio Noord VG-KLM

Back to top