U bent hier:

24B - Rondreis Marokko - 17 april

ALGEMEEN
Zoals bekend is Marokko getroffen door een zware aardbeving, in de Vrije Vogels van oktober hebben we hier al naar verwezen met het oog op de mogelijke gevolgen voor onze reis naar deze feeërieke bestemming. We zijn hierover in nauw contact met onze touroperator gebleven om de ontwikkelingen te volgen. De conclusie is dat deze rondreis volledig kan worden uitgevoerd zoals gepland. Het aardbevingsgebied betrof onder meer de buitengebieden van Marrakesh; op dag 10 zullen we dat gebied doorkruizen en worden we misschien nog geconfronteerd met de gevolgen van het natuurgeweld. Maar de herbouw is al wel in volle gang en we zijn meer dan welkom!

Koningssteden, souks, paleizen, bergen, woestijnen, medina’s en muntthee. We ontdekken het prachtige landschap en de mooiste steden van Marokko. We maken kennis met de cultuur, de tradities en de lokale bevolking.
We gaan langs de vier koningssteden, per jeep offroad van Ait Ben Telouet naar Telouet en we brengen een bezoek aan de blauwe stad Chefchaouen.  We zien besneeuwde bergtoppen in de Hoge Atlas, het verassend groene Rifgebergte, de immense Saharawoestijnen de betoverende koningssteden. We ondernemen vele activiteiten maar ook is er voldoende vrije tijd voor ontspanning.
Kortom een afwisselende reis door dit historische, kleurrijke en spicy land.

ROUTE EN REISBESCHRIJVING
DAG 1: AMSTERDAM – CASABLANCA

Rechtstreekse vlucht met Transavia. 
Op de luchthaven van Casablanca worden we opgewacht door onze reisleiding en naar ons hotel gebracht (reisafstand ca. 40 km). ’s Avonds kunnen we genieten van ons welkomstdiner (inclusief).

DAG 2: CASABLANCA – RABAT – MEKNES
Reisduur 3 uur - reisafstand 245 km
Vandaag gaan we op ontdekkingstocht door Casablanca en aansluitend door Rabat. Aan het eind van de middag komen we aan Meknès, waar we overnachten.

STADSTOUR DOOR CASABLANCA
Als eerste bezoeken we de enorme Hassan II-moskee. Dit gebedshuis ligt aan de kust en de helft steekt uit over het water van de Atlantische Oceaan. We rijden verder met de bus langs de boulevard van Casablanca en de woonwijk Anfa met haar prachtige huizen. Casablanca is een mix van het traditionele en het moderne leven: we zien er moderne gebouwen, maar ook smalle straatjes binnen oude stadsmuren.

DE HOOFDSTAD RABAT
Onze volgende stop is Rabat, de eerste van de vier zogenaamde koningssteden. Al de vier steden zijn ooit hoofdstad van Marokko geweest alsmede de residentie van de koning. Rabat valt nu (weer) de beurt. Na de lunch bezoeken we de Hassantoren, het mausoleum van koning Mohamed V en wandelen we door de straatjes van de kashba van de Oudaya's aan de kust.
Vervolgens rijden we door naar Meknès alwaar we de nacht doorbrengen.

DAG 3: MEKNÈS – CHEFCHAOUEN
Reisduur 4 uur - reisafstand 200 km
Na het ontbijt maken we een stadstour door de oude stad van Meknès. Daarna vertrekken we richting Chefchaouen.

HET OUDE STADSHART VAN MEKNÈS
Eén van de hoogtepunten van de stad is de graanschuur, een gigantisch gebouw uit de vroeg 18e eeuw, met daarnaast het oude waterbassin, dat gebruikt werd om de koninklijke tuinen van water te voorzien. De grote poort van Bab Mansour wordt door velen als één van de mooiste van Marokko beschouwd. Ook bezoeken we het Moulay Ismail Mausoleum, één van de (weinige) heilige plaatsen waar ook niet-moslims welkom zijn.

Vervolgens rijden we door naar Chefchaouen, ook wel ‘de blauwe parel’ genoemd vanwege de vele blauw gekleurde huizen en straatjes. Het is alsof je in een ansichtkaart loopt! Hier verblijven we 2 nachten.

DAG 4: CHEFCHAOUEN
Dit prachtige blauwgekleurde stadje ligt op een heuvel op 557 meter boven zeeniveau in het Rifgebergte en wordt gezien als één van de mooiste steden van Marokko. De medina is een lust voor het oog met de blauwe huizen met de rode dakpannen daken en de smalle straatjes. Het centrale plein is het hart van de medina. De blauwe kleur voor de huizen en de straten stamt nog uit de tijd dat hier Joodse vluchtelingen woonden. Het is een zeer fotogeniek stadje en er heerst een relaxte sfeer. De stad staat ook bekend om de hennepplantages in de omgeving. Chefchaouen is een heerlijke plaats om doorheen te dwalen en de camera zal overuren maken.

DAG 5: CHEFCHAOUEN - VOLUBILIS – FÈS
Reisduur 3.5 uur - reisafstand 250 km
Op weg naar Fès verkennen we de Romeinse ruïnestad Volubilis, bekend om de goed bewaarde gebleven mozaïeken.

VOLUBILIS
Deze stad staat op de lijst van Unesco-werelderfgoed en was ooit het bestuurlijk centrum van dit deel van Romeins Afrika. De ruïnes staan op een plateau tussen graanvelden, cactussen en olijfboomgaarden. Ze zijn nu het domein van de ooievaars die op de eeuwenoude zuilen hun nesten hebben gebouwd. Er is er nog veel te zien in dit openluchtmuseum: goed bewaarde mozaïekvloeren, tempels en poorten.

Aan het einde van de dag arriveren we in de prachtige stad Fès, alwaar we 2 nachten verblijven.

DAG 6: FÈS
Fès is één van de markantste steden van Marokko, met een modern - Frans - deel en een eeuwenoud deel. Dit laatste, de medina bestaande uit Fès el Bali en Fès Jdid, staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst.

HET OUDE CENTRUM
We bekijken de indrukwekkende poort van het koninklijk paleis en de prachtige Bab Boujeloud toegangspoort. In het labyrint van het oude Fès vinden we souks, stadspaleizen, mausolea en de oudste universiteit van de wereld, die van de Karaouine moskee.

DE LEERLOOIERSWIJK VAN FÈS
En natuurlijk zien we de beroemde leerlooiers, die hier sinds de 11e eeuw werkzaam zijn. In ronde stenen baden worden de huiden gelooid en geverfd. Prachtig om te zien vanaf één van de vele dakterrassen eromheen. Wel het takje munt dat je net gekregen hebt, onder je neus houden: de sterke geur van het looien kan heel onaangenaam zijn.

DAG 7: FÈS - IFRANE - MIDELT - ERFOUD- MERZOUGA
Reisduur 7 uur - reisafstand 525 km
We laten de stad achter ons en rijden via cederbossen, pittoreske berberdorpjes en het skioord Ifrane door het Midden Atlasgebergte via Erfoud naar Merzouga als onze eindbestemming voor vandaag.
In Midelt (een bergdorpje op ca 1500 meter) bezoeken we een lokale appelboomgaard waar we een typisch Marokkaanse lunch geserveerd krijgen.
Via Erfoud (een oase aan de voet van de Saharaduinen) gaan we – per landrover – via de Erg Chebbi naar Merzouga. Een ‘Erg’ betreft een gebied van zandduinen op een rotsige ondergrond.
In Merzouga verblijven we in een prachtig kasbah hotel.

DAG 8: MERZOUGA

Merzouga ligt in de Sahara en wordt omringd door torenhoge zandduinen. Een mooie bestemming, m.n. bij zonsopgang en -ondergang. Deze dag is verder ter vrije besteding.

DAG 9: MERZOUGA – TINEGHIR - TODRAKLOOF – BOUMALNE
Reisduur 6 uur - reisafstand 350 km
Na het ontbijt rijden we terug per landrover terug naar Erfoud en dan door naar de Tineghir oase met de Todrakloof, met rotsen die reiken tot wel 250 meter hoog en gescheiden door een ijskoud gletsjerbeekje. De kloof is 15 km lang en op het smalste punt is de afstand tussen de rotsen aan weerskanten slechts 10 meter.
In de namiddag arriveren we in Boumalne alwaar we de nacht doorbrengen.

DAG 10: BOUMALNE / OUARZAZATE - AÏT BEN HADDOU – MARRAKECH
Reisduur 5 uur - reisafstand 205 km
Na een bezoek aan de kasba Taourirt en Ait Ben Haddou (decor van vele films) stappen we over in jeep en doorkruisen we de woestijn.

DE KSAR VAN AÏT BEN HADDOU
Dit is één van de grootste attracties van deze streek. Een ksar is een groep uit leem opgetrokken huizen, omgeven door hoge muren. De ksar van Aït Ben Haddou was het decor voor veel films en series én ook deze staat op de lijst van Unesco-werelderfgoed. Leuk om later terug te vinden in films en series als The Living Daylights, Gladiator of Game of Thrones.

Voor het laatste traject naar Marrakech stappen we over op onze eigen bus. De route voert over het Hoge Atlasgebergte. Via de schitterende Tizi-n-Tichka pas, met veel bochten en mooie uitzichten, klimmen we naar een hoogte van 2260 meter. Aan het einde van de dag bereiken we Marrakech. Ook dan zullen we op de route Ouarzazate naar Marakech langs het door de aardbeving getroffen gebied rijden.

DAG11: MARRAKECH
De laatste van de koningssteden die we tijdens onze reis bezoeken is Marrakech, gelegen aan de voet van de Hoge Atlas. De rode stadsmuren en huizen uit de 12e eeuw gaven de stad de bijnaam de 'rode stad' of de 'rode parel'.

BETOVEREND MARRAKECH
Tijdens onze stadstour bezoeken we onder meer de Saadische graven, het Bahia Paleis en de Koutoubia moskee met de hoogste minaret van Marrakech. Uiteraard komen we ook op het beroemde en levendige Djemaa El Fna plein, waar slangenbezweerders en goochelaars hun kunsten vertonen. Het is heerlijk om later zelf rond te dwalen door de souk met zijn wirwar van straatjes en kleurrijke winkeltjes waar van alles te koop is, van prachtige tajines en potten tot geweldige tassen en schoenen.

DAG12: MARRAKECH – AMSTERDAM
Het is tijd om afscheid te nemen van Marokko. We rijden naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.
Aankomst volgende dag rond 01:15 uur.

PRIJZEN PER PERSOON:

GROEPSGROOTTE PRIJS INCL TRANSAVIA VLUCHT    
16 - 20 personen € 1.85 0  
21 - 25 personen € 1.700    
26 personen € 1.550    
1-persoonskamer toeslag € 295    
Inschrijfgeld VG-KLM € 185    

INCLUSIEF

  • Rechtstreekse vlucht Amsterdam - Casablanca en Marrakech - Amsterdam met Transavia incl. ruimbagage en gerelateerde belastingen & heffingen
  • In verband met de beschikbare bagageruimte van het vervoer ter plaatse, is naast de handbagage 1 koffer/tas p.p. van maximaal 20 kg toegestaan.
  • Rondreis per comfortabele airconditioned bus (afmeting afhankelijk van groepsgrootte)
  • 11 overnachtingen in comfortabele hotels o.b.v. halfpension
  • Lunch in Midelt op dag 7
  • Genoemde excursies, per jeep offroad van Aït Ben Haddou naar Telouet en kennismaking met Berbers (dag 10)
  • Nederlandssprekende reisleiding van dag 1 t/m 12
  • VG-KLM reisbegeleiding
  • Fooien muv housekeeping
  • Reserveringskosten € 25,
  • Fooien, m.u.v. housekeeping

MEER INFORMATIE
Het volledige programma kunt u HIER downloaden.
Indien u meer over deze reis wilt weten kunt u contact opnemen met de VG-KLM Reisbegeleider:

Corrie de Jong  
E-mail corrie.de.jong@vg-klm.nl
telefoon 06 515 35 614

INSCHRIJVEN
U kunt inschrijven voor één of twee personen.

      INSCHRIJVEN MAROKKO

Back to top