U bent hier:

24C - Stedentrip Berlijn - 5 mei

ALGEMEEN
Berlijn is een geweldige stad! Een stad met een geschiedenis die u niet kunt ontwijken: de keizertijd, de Tweede Wereldoorlog en de Muur. Maar het is ook een stad van vernieuwing! Het ene moment loopt u tussen de neoclassicistische pracht en praal en het volgende moment verbaast u zich over spectaculaire nieuwbouw bij de Reichstag en op het Potsdamer Platz. Daarbij is Berlijn een heel groene stad, vol gezellige wijken, mooie paleizen en vele musea. U zult merken dat de Duitse hoofdstad een openluchtmuseum is waar verleden en toekomst vaak hand in hand gaan. Stel uw bezoek aan Berlijn niet langer uit en ga met ons mee!

REISBESCHRIJVING
DAG 1: MET DE TREIN NAAR BERLIJN EN STADSWANDELING
Afstand ca. 600 km
Met de trein reizen we naar Berlijn, waar we in de middag aankomen. Nadat we zijn ingecheckt maken we onze eerste stadswandeling door de Duitse hoofdstad. De wandeling brengt ons naar het regeringscentrum van Duitsland met de Reichstag en de belangrijkste parlementsgebouwen in de bocht van de Spree. Vervolgens lopen wij via de Brandenburger Tor over Unter den Linden naar de Friedrichstrasse en terug naar ons hotel.

DAG 2: VERKENNING VAN VOORMALIG OOST-BERLIJN
Afstand ca. 10 km
Onderweg naar de U-bahn zien we de Neue Synagoge met de opvallende, oriëntaalse gouden koepel. Vervolgens reizen we naar Alexanderplatz, het centrale plein in het voormalige Oost-Berlijn die bekend is geworden door de televisietoren die boven de stad uitsteekt. Vanaf het station wandelen wij naar de Karl-Marx-Allee, waar wij de Stalinistische architectuur bekijken. Onderweg naar het Museuminsel zien wij het Altes Stadthaus en het Rotes Rathaus die samen het begin en het einde van het Keizerrijk omvatten. We maken een tussenstop bij het DDR-Museum. Na de lunch bekijken wij op het Museuminsel het herbouwde Stadtschloss van de Hohenzollerns van de buitenkant. Dit voornamelijk barokke paleis nam een centrale plaats in de stedenbouwkundige ontwikkeling van Berlijn in. Ook bezoeken wij de 19e-eeuwse Berliner Dom op het eiland. De rest van de middag is er ruimte om zelf een museum op het Museuminsel te bezoeken of om te genieten van de stad.

DAG 3: HET VROEGERE WEST-BERLIJN
Afstand ca. 20 km
Op deze dag staat het vroegere West-Berlijn centraal. We beginnen met een bezoek aan Checkpoint Charlie, de vroegere Amerikaanse grensovergang tussen oost en west. We volgen een stukje van de voormalige muur en brengen een bezoek aan Topographie des Terrors. Dit museum vertelt over de geschiedenis en wandaden van de Gestapo, SS en Reichssicherheitshauptamt gedurende het Derde Rijk. De kantoren van deze diensten stonden op de plek van het huidige museum. Na dit bezoek gaan we naar de Kurfürstendamm, de winkelstraat van West-Berlijn met de opvallende Gedächtniskirche. Dit herdenkingspunt voor de Tweede Wereldoorlog is door de bouwgeschiedenis nauw verweven met de keizerlijke dynastie van de Hohenzollerns. Vervolgens bekijken we het prachtige Schloss Charlottenburg, het laat 17e-eeuwse buitenverblijf van de keurvorsten van Brandenburg.

DAG 4: DE PALEIZEN VAN POTSDAM
Afstand ca. 80 km
Met de trein reizen wij naar Potsdam. Deze stad is de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg en kan in haar relatie tot Berlijn vergeleken worden met Versailles. Hier lieten de koningen van Pruisen en later de Duitse keizers hun buitenverblijven bouwen. We beginnen ons bezoek aan deze stad met een bezoek aan het Neues Palais. Dit grote barokke paleis is gebouwd in opdracht van Frederik de Grote. Na ons bezoek wandelen wij via de tuin naar het zomerverblijf Sanssouci, hét toonbeeld van de Duitse rococo-architectuur. Na het bezoek aan Sanssouci kunt u op eigen gelegenheid Postdam verkennen. Wandelt u door de prachtige uitgestrekte paleistuinen of bezoekt u het Charlottenhof? In het centrum van Potsdam kunt u een bezoek brengen aan het Holländische Viertel of de Einstein Turm in het Wissenschaftspark. Of geniet u van een hapje en drankje op een van de terrassen? In de namiddag reizen wij terug naar Berlijn.

DAG 5: TEMPELHOF EN VRIJE TIJD
Deze ochtend gaan we naar een plek die we niet mogen overslaan tijdens een bezoek aan Berlijn, het oude vliegveld Tempelhof. Dit oude vliegveld sloot in 2008 de deuren en was jarenlang de toegangspoort tot de stad. Tijdens de rondleiding ‘Hidden Places’ bekijken we het legendarische luchthavengebouw Berlin Tempelhof met zijn ondergrondse bunkersysteem. Tijdens de deling van Duitsland deed het voormalige stadsvliegveld dienst als luchtbrug naar het westen. Een enorm gebied wacht op u met een groot systeem van schuilkelders, luister naar oude legendes en bezoek de legendarische filmbunker Een spannende rondleiding door het grootste monument van Europa!

U kunt er voor kiezen om in de middag een boottocht over de Spree te maken en Berlijn van een andere kant te leren kennen. Een uitgebreid netwerk van rivieren, kanalen en meren verbindt de binnenstad van Berlijn met Spandau, Charlottenburg, Potsdam en de Müggelsee. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de reissom, ca. € 27 per persoon voor een 2 ½ durende rondvaart.
Vanavond genieten wij gezamenlijk van een afscheidsdiner in een typisch Duits restaurant.

DAG 6: TERUG NAAR AMSTERDAM
Vandaag komt er een einde aan deze reis. Aan het begin van de middag stappen we weer in de trein terug naar Amsterdam.

PRIJZEN PER PERSOON

GROEPSGROOTTE  
16-22 personen € 1.097
21-26 personen € 998
1-persoonskamer toeslag € 298
Inschrijfgeld VG-KLM € 50

INCLUSIEF

  • Treinreis Amsterdam-Berlijn en vice versa, 2e klasse.
  • Verblijf in het middenklasse hotel Intercity HauptBahnhof of gelijkwaardig.
  • Overnachting in 2-persoonskamers voorzien van een bad of een douche en een toilet.
  • Verzorging op basis van logies en ontbijt.
  • Entree DDR Museum op dag 2
  • Rondleiding Berliner DOM op dag 2
  • Rondleiding  Topographie des Terrors op dag 3
  • Rondleiding Charlottenburg op dag 3
  • Rondleiding Neues Paleis op dag 4
  • Rondleiding Sanssouci op dag 4
  • Rondleiding Tempelhof op dag 5
  • OV-kaart voor 4 dagen á € 47,-- per persoon.
  • Audiosysteem.
  • Afscheidsdiner op dag 5 in een lokaal restaurant.
  • Begeleiding door een deskundige Nederlandssprekende SRC-reisleider.
  • Bijdrage aan een groenere wereld via Trees for All door de aanplanting van een SRC-bos.
    Lees hier meer over Trees for All.
  • VG-KLM reisbegeleiding.
  • Fooien, exclusief housekeeping.

MEER INFORMATIE
Het volledige programma kunt u HIER downloaden.
Indien u meer over deze reis wilt weten kunt u contact opnemen met de VG-KLM Reisbegeleider:

Ineke Vet  
E-mail ineke.vet@vg-klm.nl  
telefoon 06 537 95 150

INSCHRIJVEN
U kunt, vanaf 29 september 10:00 uur, inschrijven voor één of twee personen.

      INSCHRIJVEN

Back to top