U bent hier:

25D - Citytrip Polen - 13 mei

ALGEMEEN
Denkt u aan een citytrip naar Polen, dan komen Krakau  en Warschau misschien als eerste bij u op.
Krakau is de meest bezochte stad van het land, met een centrum dat al sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Krakau wordt wel het Florence van Polen genoemd.
Krakau is één van de oudste en gezelligste steden van Oost-Europa, met honderden kerken, bars en bijzondere architectuur. Duik ’s avonds de stad in voor gezelligheid in een café of wodkabar en maak uw vakantie in Krakau compleet met uitstapjes naar plekken als de zoutmijn Wieliczka en het indrukwekkende concentratiekamp Auschwitz. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het historische Warschau volledig verwoest. Gelukkig waren er veel oude foto’s, afbeeldingen en schilderijen zoals de stad er ooit uitzag. Aan de hand daarvan werd Warschau weer herbouwd zoals het in de 17de en 18de eeuw was. In 1980 werd de stad op de Werelderfgoedlijst van Unesco gezet. De Oude Stad is dan ook een bezienswaardigheid op zich. Maar ook het koninklijke kasteel, het kasteelplein met de zuil van koning Zygmunt III Waza en het Paleis van Cultuur en Wetenschap zijn populaire ‘attracties’. Slenterend door de stad kot men geregeld een zeemeermin tegen, het symbool van de stad.
In Warschau vindt u ook ontzettend veel groen; de helft van de stad bestaat eruit. Van de 79 stadsparken is Lazienki Park een van de mooiste. Komt onder andere omdat hier het neoklassieke Paleis op het Water (met museum) staat, en de Oude Oranjerie met een authentiek 18de eeuws hoftheater. Ook boven op de bibliotheek van de Universiteit van Warschau is het groen; de daktuin is een hectare groot en ontworpen door landschapsarchitect Irena Bajerska. Vanaf hier heeft men een prachtig uitzicht op de rivier de Vistula en de stad.

ROUTE EN REISBESCHRIJVING
DAG 1: AMSTERDAM – KRAKAU

Het is tijd voor om één van de belangrijkste cultuursteden van Midden- Europa te ontdekken. We vertrekken vanaf Schiphol met een rechtstreekse vlucht per KLM naar ‘het Florence van Polen, Krakau.
Op de luchthaven worden we opgewacht voor de transfer naar ons hotel gebracht.
Na de lunch maken we onder leiding van een lokale gids een mooie stadswandeling. Onze tour begint op het Grote Marktplein, Rynek Główny, het bruisende hart van de stad. Bewonder de middeleeuwse architectuur, waaronder de iconische Lakenhal en de Basiliek van de Heilige Maagd Maria. De oude binnenstad van Krakau was in 1978 een van de eerste locaties die een plek op de Unesco-werelderfgoedlijst kreeg. Het staat vol historische schatten, zoals de universiteit, een van de oudste van Europa. Copernicus studeerde er, net als Paus Johannes Paulus II.
De oude joodse wijk Kazimierz is een sfeervol stukje Krakau, vol historie en met leuke winkeltjes. Wist u dat de film Schindler’s List hier deels is opgenomen?

DAG 2: KRAKAU
Na het ontbijt wandelen we naar de Wawelheuvel aan de rivier de Wisla, gelegen op een 228 meter hoge heuvel in het hart van Krakau. Het was tientallen jaren lang het thuis van koningen en koninginnen.
Het Wawel-kasteel was vanaf de 11e eeuw de residentie van de vorst, waar koningen werden gekroond en begraven.
In het Koninklijk Wawel - kasteel ontdekken we de geheimen van de Poolse monarchie. We reizen terug in de tijd en zien hoe Poolse koningen leefden. Het is nu tevens een van de mooiste kunstmusea van het land met uitstekende tentoonstellingen en we genieten bovendien enorm van het prachtige uitzicht.
In de middag brengen we een bezoek aan de zoutmijnen in Wieliczka. Dit is één van de oudste zoutmijnen ter wereld, waar we afdalen naar een diepte van 135 meter.  Het ondergrondse stelsel vormt een heuse stad, inclusief kerken en kapellen. Door de versieringen met zoutsculpturen en kandelaren doen de mijnen sprookjesachtig aan. We raken gefascineerd door de levens van de mijnwerkers door de eeuwen heen.

DAG 3: KRAKAU
Vandaag staat een indrukwekkende dag op het programma. Ca 75 km buiten Krakau ligt het voormalige concentratiekamp Auschwitz. Voor de hele wereld staat Auschwitz symbool voor de Holocaust, oorlog, terreur en genocide. Dit is nu een museum en monument ter herinnering aan de gruwelijkheden die hier in de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden. Het bezoek maakt een onuitwisbare indruk achter en zal door een ieder op eigen wijze worden ervaren.

DAG 4: KRAKAU- WARSCHAU
Na het ontbijt nemen we afscheid van Krakau en worden we naar het station gebracht. We reizen per trein naar Warschau waar we na aankomst  naar het hotel worden gebracht. In de middag maken we kennis met deze bijzondere stad tijdens een stadswandeling door Warschau onder leiding van een lokale gids.
Warschau is in de Tweede Wereldoorlog nagenoeg verwoest, maar daarna weer opgebouwd in originele staat en tegenwoordig is het een bijzonder levendige stad.
Zo is het Rynek Starego Miasta (oude marktplein), omzoomd met herenhuizen en restaurants, bijzonder sfeervol. Een mooie wandeling is de Koninklijke Route, die diverse paleizen en parken met elkaar verbindt. Zo zien we het Koninklijk Kasteel, het Lazienki Park en het reusachtige Paleis voor Kunst en Wetenschap - een cadeau van Stalin.
Ook wandelen we langs het monument voor de beroemdste zoon van de stad: componist Frédéric Chopin (of op z’n Pools: Fryderyk Chopin).
Een indrukwekkende historische plek is het voormalige Joodse getto.

DAG 5: WARSCHAU
In de ochtend brengen we een bezoek aan het Chopin museum. Fryderyk Chopin (1810-1849) is één van de grootste kunstenaars uit de Poolse cultuurgeschiedenis en de beroemdste van alle Poolse componisten.  Hij behoort tot de meest uitgevoerde pianocomponisten ter wereld.
In Warschau is het Museum van Fryderyk Chopin, een van de meest moderne en multimediale biografische musea ter wereld en waar zelfs muziekbarbaren fluitend vandaan komen. Het verhaal van Chopin wordt op een originele interactieve manier verteld. Het barok-klassieke gebouw was gebouwd in de 17e eeuw en ontworpen door de Nederlandse architect Tylman van Gameren.

Na de lunch is het tijd voor het Wodka museum, want Polen zien en geen wodka drinken is geen optie! Het museum is gelegen in een historisch gebouw in de wijk Praga. We reizen door de geschiedenis van wodka met vele fascinerende feiten. Daarna genieten we van een proeverij van 4 verschillende soorten wodka.

DAG 6: WARSCHAU
Na het ontbijt rijden we door de straten van Warschau met een historisch Nysa busje, dat werd geproduceerd in Polen voor een echt authentieke ervaring. We horen interessante verhalen over de socialistische geschiedenis van Polen en verkennen de beroemde communistische locaties in Warschau, waaronder het Constitution Square en het Ministerie van Landbouw. Ervaar hoe het was om in Polen te leven tijdens het communistische tijdperk.
Op zondag is er veelal een gratis Chopin concert bij het Chopin monument in het Royal Baths (Lazienki) Park om ca 12.00 uur. Wellicht een leuke gelegenheid voor een picknick.
Daarna heeft u vrije tijd tot de transfer u naar het vliegveld brengt van Warschau. In de loop van de avond arriveert u weer op Schiphol!

PRIJZEN PER PERSOON:

GROEPSGROOTTE PRIJS INCL KLM VLUCHT    
15 - 19 personen € 1.495    
20 - 24 personen € 1.395    
1-persoonskamer toeslag € 245    
Inschrijfgeld VG-KLM € 90    

INCLUSIEF

  • Retourvlucht Amsterdam- Krakau/ Warschau- Amsterdam
  • Inclusief luchthavenbelasting en handbagage à 12 kilo (1 stuk p.p.)
  • Transfer luchthaven- Hotel
  • Transfer Hotel- Centraal station Krakau
  • 3 overnachtingen in Krakau op basis van logies en ontbijt
  • Stadstour o.l.v. een lokale gids in Krakau
  • Entree voor Wawel Kasteel
  • Entree voor Saint Mary’s church (Heilige Maria Basiliek)
  • Excursie inclusief entree en lokale gids Zoutmijn Wieliczka
  • Excursie Auschwitz inclusief entree en lokale gids Auschwitz Museum
  • Enkele reis per Trein 1ste klas van Krakau- Warschau
  • Transfer Centraal station Warschau- Hotel
  • 2 overnachtingen in Warschau op basis van logies en ontbijt
  • Stadstour o.l.v. lokale gids in Warschau
  • Entree en lokale gids Chopin museum
  • Entree en lokale gids Wodka museum
  • Historische tour o.l.v. lokale gids van het communistische Polen
  • Ritje in ‘n een oude ZUK-car tijdens de communistische tour
  • Transfer Hotel- Luchthaven Warschau
  • Fox reisleider
  • Fooien behalve z.g. kussengeld
  • Reisbegeleider VG-KLM
  • 35,- reserveringskosten

MEER INFORMATIE
Het volledige programma kunt u HIER downloaden.
Indien u meer over deze reis wilt weten kunt u contact opnemen met de VG-KLM Reisbegeleider:

Cees de Vos  
E-mail cees.de.vos@vg-klm.nl
telefoon 06 515 35 835

INSCHRIJVEN
U kunt, vanaf 2 augustus - 10 uur,  inschrijven voor één of twee personen.

      INSCHRIJVEN POLEN

Back to top