U bent hier:

25H: Nrd Macedonië en Albanië - 30 aug

ALGEMEEN
Macedonië barst van de cultuurhistorische bezienswaardigheden, maar heeft ook schitterende meren, grootse bossen en indrukwekkende bergen. De gastvrijheid is onbeschrijfelijk en het prijsniveau aantrekkelijk. Dit alles maakt Macedonië tot een aangename vakantiebestemming. Voor avontuurlijke reizigers bieden we volop rondreizen, bijzondere accommodaties in het binnenland en vele excursies in en rondom de UNESCO stad Ohrid. Zon- en strandliefhebbers zullen genieten van de rustige stranden rondom het Meer van Ohrid.
Albanië is zonder twijfel één van de minst ontdekte landen van Europa. Voorheen tijdens de communistische tijd was het volledig afgesloten van de buitenwereld en daarna toneel van veel conflicten. De laatste jaren is daar een positieve verandering in gekomen en zetten de inwoners gezamenlijk de schouders onder de ontwikkeling van het land. Eigenlijk heeft Albanië alles wat een vakantieland nodig heeft: een rijke historie, een prachtige natuur, een bijzonder prettig klimaat, mooie stranden en innemende bewoners. Daarbij heeft het land door zijn verleden een mysterieuze kant.

ROUTE en REISBESCHRIJVING
DAG 1: AMSTERDAM - OHRID

Op naar Noord-Macedonië! Vandaag vliegen we naar Ohrid. Na aankomst volgt een korte transfer naar het hotel aan het 289 meter diepe Meer van Ohrid, voor de eerste overnachting.
’s Middags verkennen we samen met een gids het oude stadshart van Ohrid, in zijn geheel opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ohrid wordt ook wel aangeduid als ‘het Jeruzalem van de Balkan’, vanwege de 365 kerken in de stad. Verken enkele van deze kerken en zie de wereldberoemde Byzantijnse iconen in de iconengalerij. Ohrid staat ook bekend om het fort op de heuvel in het stadscentrum. Hier houdt men zich nog steeds bezig met opgravingen. Onder dit fort vind u het amfitheater, waar in de zomer ook concerten en evenementen worden gehouden.
Wist u dat Ohrid bekend en geliefd werd bij de Nederlanders dankzij de schrijver A. den Doolaard? Hij woonde enkele jaren aan het meer en schreef er meerdere boeken, waaronder ‘De bruiloft der zeven zigeuners’, dat zich deels afspeelt in Ohrid.

DAG 2: OHRID-KASTORIA
Goede wandelschoenen aan en fotocamera in de tas? Vanuit Ohrid maken we vandaag een dagtocht naar Bitola waar u een mooie wandeling gaat maken langs de belangrijkste historische bezienswaardigheden. Bitola is de tweede grootste stad van Noord-Macedonië, van oudsher al een politiek, cultureel en economisch centrum.
In het Ottomaanse Rijk werd Bitola de stad van de consulaten en de diplomatie. De pracht en praal van de gebouwen en huizen van rijke handelslieden en Noord-Macedonische gilden bepalen ook nu nog altijd het bijzondere stadsbeeld. Bitola is ook de stad van de opgravingen van de nabijgelegen Heraclea Lyncentis, met goed bewaarde mozaïekvloeren.
Vervolgens zetten we de reis voort naar Macedonië, het Griekse deel van Aegea. We gaan verder naar Kastoria en checken in bij het hotel.

DAG 3: KASTORIA
Deze dag ontdekt u Kastoria. In de ochtend maakt u een wandeling door de nauwe straatjes van misschien wel de schilderachtigste stad van Grieks Macedonië, dé stad van de Byzantijnse kunst. Kastoria ligt aan de oever van het schitterende Orestiada meer en telt nog altijd een zestigtal Byzantijnse en post-byzantijnse kerken die gebouwd zijn tussen de 9e en de 19e eeuw. Het merendeel daarvan is geheel beschilderd met de prachtigste fresco’s. U bezoekt een aantal van deze kerken, maar ook het Museum voor Byzantijnse Geschiedenis, waarin zich een aantal fraaie en zeer vroege iconen bevindt. Wat een indrukken vandaag! De middag is ter vrije besteding.

DAG 4: KASTORIA-SARANDA (ALBANIE)
Vanuit Kastoria rijden we door naar Albanië met onderweg een stop in het traditionele plaatsje Metsovo, waar u zich even in Zwitserland waant. Deze stad wordt ook wel ‘The Jewel of Epirus’ genoemd.
Tijdens een stadstour ontdekt u waarom de charmante stad zo bijzonder en geliefd is. Geniet van de bergen en proef de lokaal geproduceerde kaas en de veelbelovende wijnen. Metsovo staat ook bekend om de rijke historie, authentieke tradities, de herders, het ambachtelijk handwerk en de houtwerkindustrie. Genoeg om te ontdekken! We vervolgen onze reis naar Saranda en checken in bij hotel Oasis.

DAG 5: BUTRINTI
Vroeg uit de veren. In de ochtend brengen we een bezoek aan het Nationaal park Butrinti met de ruïne van Butrinti. Deze belangrijke archeologische plaats staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en herbergt resten die dateren van meer dan 2.500 jaar geleden. In de moerassige omgeving en de oude bossen ontdekken we meer over de flora en fauna van dit bijzondere nationale park. De middag is ter vrije besteding.
Tip: struin over de bruisende boulevard en ontspan op een van de gouden stranden van Saranda.

DAG 6: SARANDA-GJIROKASTER
Bezoek aan Gjirokaster en zijn karakteristieke architectuur. Gjirokaster is een museumstad, beschermd door UNESCO en de geboorteplaats van de voormalige dictator van Albanië, Enver Hoxha. Bezoek aan de preOttomaanse citadel met het wapenmuseum en de voormalige politieke gevangenis.

DAG 7: GJIROKASTER-BERAT
Zin in een nieuwe ontdekking? Vandaag gaat u op verkenning in Apollonia en Berat. Aan de westkust van Albanië ligt Apollonia. Deze Griekse kolonie en oude Romeinse stad is het grootste archeologisch park van Albanië. Wist u dat de stad vernoemd is naar de Griekse god Apollo, de zoon van Zeus? Tijdens het bezoek aan de oude stadsmuur, het nabijgelegen Byzantijnse Marija klooster en het plaatselijke museum leert u meer over de rijke geschiedenis. In de middag bezoeken we Berat, ook wel de ‘Stad van de 1.000 vensters’ genoemd. In dit ware openluchtmuseum vind u er onder meer een burcht, diverse Byzantijnse kerken en een moskee.

DAG 8: BERAT-TIRANA
U bezoekt vandaag in de ochtend het Berat-fort en het Onufri-iconenmuseum. Keer later op de dag terug naar Tirana, dat in 1920 hoofdstad werd van Albanië. In dat jaar was het nog maar een klein plaatsje, dat bij wijze van compromis tussen het noorden en het zuiden van Albanië de hoofdstad mocht worden. In de loop van de 20e eeuw heeft Tirana ooit veel grotere plaatsen als Shkodër, Durrës en Korcë overvleugeld en is de stad in vrijwel alle opzichten de belangrijkste van het land geworden. Daarna vrije tijd om de hoofdstad van Albanië te verkennen.

DAG 9: TIRANA-OHRID
De reis gaat weer terug naar Noord-Macedonië waar onderweg een korte stop voor koffie wordt gemaakt. Net over de grens bezoekt u Kalishta en Struga. Kalishta is een grotkerk waar ooit, lang geleden, de monniken in afzondering en isolatie leefden om zich volledig over te geven aan hun geloof. In het levendige Struga maakt u een stadstour waarbij u kennis maakt met het werk van de beroemdste Noord-Macedonische schrijvers, de gebroeders Miladinovi. Beroemd is het festival ‘Avonden van de poëzie van Struga’, bezocht door dichters van over de hele wereld die dan op de bruggen van de stad voorlezen uit eigen werk.

DAG 10: OHRID
U begint deze dag met een bezoek aan het Sveti Naum klooster, heel fraai gelegen op een rots met uitzicht over het meer van Ohrid. Hier ligt de heilige St. Naum begraven. Volgens de legende kun je het hart nog horen kloppen in het klooster. Tijdens de rondleiding door het klooster krijgt U niet alleen informatie over de geschiedenis ervan, maar ook over de wonderen die deze monnik in de 8e eeuw verrichtte. Daarna heeft u wat vrije tijd voor een korte boottocht door de bronnen van de Zwarte Drim. Deze bronnen zijn buitengewoon en met hun serene schoonheid vormen ze een zeldzame plek waar de pracht van de natuur samensmelt met menselijke verlangens.

DAG 11: OHRID
Op deze vrije dag kunt u de levendige stad Ohrid verder gaan ontdekken. Gaat u vandaag op eigen gelegenheid de stad in of rust u lekker een dagje uit bij het meer? De keuze is helemaal aan u. In de avond genieten we van een heerlijk diner aan het meer van Ohrid. Een traditionele Noord-Macedonische avond met typische gerechten en folkloristische muziek en dans. Een mooie afsluiter van een bijzondere rondreis.

DAG 12: OHRID-AMSTERDAM
Helaas! De rondreis zit erop en het is tijd om afscheid te nemen van Noord-Macedonië en Albanië. De transfer brengt u naar de luchthaven van Ohrid voor de terugvlucht naar Nederland.
Wat een bijzondere reis!

PRIJZEN PER PERSOON

Groepsgrootte prijs p.p.  
20-25 personen € 1.550  
1-persoonskamer toeslag * € 240  
Inschrijfgeld VG-KLM € 115  

INCLUSIEF

  • Vlucht Amsterdam – Ohrid in Economy Class v.v. met TUI Fly
  • Luchthavenbelastingen
  • Vliegbelasting à € 29,00
  • 1 stuk handbagage van max. 10 kg (zie voorwaarden vlucht)
  • Assistentie bij de incheck op de vertrekluchthaven
  • Transfer luchthaven – hotel v.v.
  • 11 nachten verblijf in 3* of 4* hotels
  • Hotelverzorging op basis van logies en ontbijt
  • 1 of 2-persoonskamer voorzien van bad/douche en toilet
  • Voor iedere deelnemer geprinte reispapieren met alle informatie en kofferlabels
  • Genoemd excursieprogramma
  • Touringcar vervoer voor excursieprogramma
  • Nederlandssprekende gids ter plaatse
  • Boottocht op dag 10
  • Afscheidsdiner op dag 11
  • Entreegelden
  • Toeristenbelasting
  • Inclusief TUISmilePlus pakket
  • Fooien m.u.v. Housekeeping
  • Reisbegeleiding VG-KLM
  • Reserveringskosten

MEER INFORMATIE
Het volledige programma kunt u HIER downloaden.
Indien u meer over deze reis wilt weten kunt u contact opnemen met de VG-KLM Reisbegeleider:

Ed van Meeuwen  
E-mail: ed.van.meeuwen@vg-klm.nl  
Telefoon: 023-539 20 31 / 06-534 70 918  

INSCHRIJVEN
U kunt, vanaf 25 oktober 10:00 uur, inschrijven voor één of twee personen.

       INSCHRIJVEN

Back to top