U bent hier:

Weerprotocol

Weerprotocol bij “extreme” weersverwachtingen t.b.v. VG-KLM activiteiten
Het weerprotocol heeft betrekking op allerlei weersomstandigheden die zich kunnen voordoen zoals bijv. hitte, hevige regenval, windstoten, onweer, sneeuw- en gladheid. Het protocol bevat richtlijnen die eenvoudig kunnen worden toegepast. De activiteiten die VG-KLM organiseert, zijn redelijk uiteenlopend. Sommige activiteiten spelen zich binnen af, en sommige buiten, zoals golf, wandelingen, fietstochten, Midzomerfeest e.a.

Daarbij hanteren we de richtlijnen van het KNMI. Echter, het weerprotocol is ingesteld om deelnemers aan VG-KLM activiteiten te informeren maar hebben ook hun eigen verantwoordelijkheid in dezen. VG-KLM is wel van mening dat zij haar deelnemers op het weer protocol moet attenderen.

  1. KNMI Code rood-oranje-geel-groen
    Om de impact van gevaarlijk weer aan te geven, werkt het KNMI met waarschuwingskleuren. Op deze website leest u meer over de waarschuwingen die het KNMI kan uitgeven.
    Er is geen verschil tussen de waarschuwingskleuren oranje en rood als het gaat om de weersomstandigheden en de risico’s. Code rood wordt alleen afgegeven als de kans bestaat dat het extreme weer grote impact heeft op de samenleving. Zo kan het zijn dat in een weekend code oranje wordt afgegeven, terwijl dit op een doordeweekse dag code rood kan zijn.
     
  2. Ouderen en Hitte
    Met het ouder worden neemt het vermogen om de temperatuur te reguleren af. Ouderen produceren minder zweet en er is een afname in de doorbloeding van de huid. Bovendien neemt het vermogen om warmte- en dorstgevoel waar te nemen af, waardoor een adequate reactie op hitte uitblijft. Vanaf de leeftijd van 65 jaar leidt dit tot grotere risico’s op hitte-gerelateerde aandoeningen. Wat bovendien speelt is dat ouderen zich veelal niet goed bewust zijn van risico’s van hitte. Zij zien hitte minder vaak als probleem en daarnaast zien zij zichzelf niet altijd als risicogroep. Hierdoor zijn ze minder geneigd hun gedrag aan te passen, wat het gezondheidsrisico verhoogt.
     
  3. Verschillen per regio
    Weersomstandigheden kunnen per regio erg verschillen. Dit betekent dat in het ene gedeelte van het land een activiteit prima door kan gaan, terwijl in een ander gedeelte dit totaal onverantwoord is. Een totale (landelijke) afgelasting is dan ook vaak onwenselijk omdat de verschillen per regio erg groot kunnen zijn. De veiligheid van de deelnemers staat hierbij te allen tijde voorop.
    Als voor de regio een waarschuwing is afgegeven, is het van belang om daar gepast op te reageren. Het advies is om de volgende lijn te volgen bij de codes:
    • Groen en geel: de activiteit kan doorgaan zoals gepland.
    • Oranje en rood: de activiteit kan worden afgelast of worden beëindigd indien er direct gevaar voor de deelnemers aanwezig is.
      Daarnaast dient er extra rekening te worden gehouden met hogere temperaturen. Laat deelnemers hoofdbedekking en/of extra drinken meenemen. Ook zijn dan extra pauzes (tussenstops) aan te raden.
       
  4. Afspraken maken en communiceren binnen VG-KLM
    Indien het noodzakelijk geacht wordt, op basis van KNMI-berichtgeving een activiteit te moeten annuleren, zal dat geschieden middels email/whatsapp/VG-KLM website. Als er onverhoopt wordt overgegaan tot annulering vóór de aanvang van een activiteit, worden de kosten van inschrijving gerestitueerd aan de deelnemers. Het bestuur is verantwoordelijk voor veilige omstandigheden voor alle deelnemers. Echter deelname geschiedt ook voor eigen risico. Helaas is het niet altijd te voorkomen dat deelnemers onwel worden of er op een bepaalde manier schade ontstaat. Om een beroep te kunnen doen op een verzekering moet het bestuur kunnen laten zien dat ze de juiste voorzorgsmaatregelen hebben genomen.

Afgesproken in bestuursvergadering 11 december 2024

Back to top